Pyszny farsz na gołąbki

Farsz do gołąbków z mięsem mielonym

W daniu obiadowym większość z nas liczy na dodatek mięsny, nie inaczej jest w przypadku gołąbków, dlatego farsz na gołąbki jest kluczowym elementem tej tradycyjnej potrawy.

Chcesz poznać sekret jak przyrządzić wyjątkowo miękki farsz do gołąbków, którego podstawą będzie mięso, ale dzięki dodatkom będzie rozpływał się w ustach i zaskakiwał miękkością? Rolę takich ulepszaczy pełnią:

  • ryż
  • niewykorzystane (rozdrobnione) liście kapusty
  • kasza gryczana lub jaglana.
ryż

Te składniki po dodaniu do farszu na gołąbki powodują rozluźnienie jego struktury, pozwalając uniknąć twardego i zbitego wnętrza naszych gołąbków. Także dodając cebulę w odpowiedniej formie, można dodatkowo zmienić konsystencję farszu, mieląc ją w maszynce, zamiast kroić w kostkę. Odpowiednio miękki farsz do gołąbków uzyskamy poprzez dobranie proporcji poszczególnych składników i aromatyczne przyprawy. Zarówno farsz na gołąbki jak i farsz na krokiety z mięsa mielonego można przygotować w szybkim czasie, nie potrzebny jest duży wysiłek, wystarczy kilka składników i farsz jest gotowy.

Farsz do gołąbków z jajkiem czy bez?

Przeglądając przepisy nie zawsze jajko występuje jako składnik farszu do gołąbków, dlatego tak wiele osób waha się, czy przyrządzić go z jajkiem czy bez, przyjrzyjmy się, jakie jest zadanie jajka w farszu?

Jajko pełni funkcję spoiwa, które łączy składniki farszu w jedną spójną całość, dzięki czemu łatwiej pracuje się z takim farszem. Jeśli chodzi o wpływ dodatku jajka na ostateczny smak gołąbka, to jest on znikomy.

Farsz do gołąbków z mięsem mielonym

Przygotowując farsz do gołąbków z mięsem mielonym, które jest chude, dobrze jest dodać odrobinę aromatycznego bulionu, który dodatkowo sprawi, że farsz będzie bardziej soczysty. Warto taki farsz wyrabiać kilka minut, by go napowietrzyć, stanie się też bardziej gładki i elastyczny. Jeżeli nie wiesz jak odmierzyć ryż na farsz to warto się zapoznać z wpisem: https://pozeraczka.pl/szklanka-ryzu-ile-to-gram/

Jak już wcześniej wspomniano, farsz do gołąbków z mięsem mielonym będzie bardziej miękki, gdy dodamy do niego ryżu jako naturalnego spulchniacza. Danie z farszem mięsno-ryżowym zmniejszy wówczas także swoją kaloryczność, w stosunku do farszu z samego mięsa mielonego. Dla osób, które są na diecie, farsz może stanowić drobiowe mięso mielone, co będzie dobrym kompromisem w stworzeniu ciekawego i zdrowego posiłku.

Co zrobić z farszu na gołąbki?

Idealny farsz do gołąbków

Każdy koneser gołąbków posiada swój ulubiony przepis na idealny farsz do gołąbków, zdarza się jednak nawet doświadczonym kucharzom, że niecelnie dobrane będą proporcje liści kapusty w stosunku do ilości farszu. Co zrobić, gdy zawinęliśmy już wszystkie liście kapusty, a nie chcemy, żeby farsz się zmarnował? Poniżej znajdziesz praktyczne pomysły na to, co zrobić z farszu na gołąbki, który pozostał niewykorzystany.

Zarówno w przypadku gdy został ci farsz na gołąbki z mięsem i ryżem, jak i farsz z samym mięsem, możesz go spokojnie zamrozić. Ciekawą propozycją, która nie zajmie wiele czasu, jest po prostu nafaszerowanie pozostałym farszem papryki i upieczenie jej w piekarniku, jeśli nie mamy akurat papryki, możemy wykorzystać pieczarki lub upiec farsz w keksówce. Kolejny przepis na niewykorzystany farsz to grillowanie lub smażenie pysznych i chrupiących kotletów albo gotowanie delikatnych pulpetów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.