Ile gotować gołąbki z białej kapusty?

ile czasu gotować gołąbki

Robiąc gołąbki pierwszy raz, na pewno zastanawiasz się jak prawidłowo przygotować sobie liście kapusty, aby łatwiej zawijać w nie farsz i ile gotować gołąbki, aby były miękkie. Istotną kwestią w odpowiedzi na pytanie, jak długo gotować gołąbki, jest rodzaj kapusty, jakiej użyliśmy. Skupmy się na najbardziej popularnych, jakimi są tradycyjne gołąbki z białej kapusty, gdyż te z kapustą włoską, pekińską, rzymską czy czerwoną są przez nas rzadziej wybierane.

Jak zrobić gołąbki?

Gdy robimy gołąbki z białej kapusty, to istotny wpływ na to, ile czasu ostatecznie będą potrzebowały, ma fakt, czy użyliśmy młodej kapusty. Zastanawiasz się jak gotować gołąbki z młodych liści kapusty? Mogą być one gotowe już w około 30 minut, gdyż są delikatniejsze i bardziej miękkie. Te starsze nawet po wykrojeniu włóknistych nerwów, potrzebują dłuższej obróbki, nawet do 50 minut.

jak długo gotować gołąbki z białej kapusty

Warto poszukać sprawdzonych rad dotyczących tego, jak i ile czasu gotować tradycyjne gołąbki, by nie musieć uczyć się na własnych błędach. Pierwszą z nich jest, aby w garnku o szerokim dnie, wyłożyć warstwę małych lub porwanych liści, dzięki czemu gołąbki nie będą przywierały. Niezależnie od tego, ile gotować będziemy nasze gołąbki, nie powinno się ich mieszać łyżką, a jedynie delikatnie można potrząsnąć garnkiem.

Gotowanie ryżu na gołąbki

Jeśli wybraliśmy już odpowiedni przepis na gołąbki, zwróćmy też szczególną uwagę na to, czy podana ilość dotyczy suchego, czy gotowanego ryżu. Indywidualnie możemy przeliczyć sobie, ile ryżu do gołąbków potrzebujemy, aby stosunek ilości mięsa do ryżu nam odpowiadał. Ile dodać ryżu do gołąbków? oraz ile kapusty białej do zawijania gołąbków?

Ile wody na 1 kg ryżu na gołąbki?

Ugotowanie gołąbków z surowym ryżem jest trudniejsze, suchy ryż wchłania wodę i zwiększa swoją objętość, jeśli zwiniemy gołąbki zbyt ciasno, to mogą nam popękać. Dla początkujących łatwiejszy będzie wariant gołąbków z ugotowanym wcześniej ryżem. Odmierzając ryż z większego opakowania, ważne jest, ile wody używamy na 1 kg, aby cała woda zdążyła odparować i nie trzeba było odcedzać ryżu na gołąbki, jednocześnie uzyskując jego odpowiednią miękkość. Stosuje się proporcję 1:2, czyli na szklankę ryżu do 2 szklanek wody i gotuje pod przykryciem około 15 minut. Gotując biały ryż w torebce, sugerujmy się czasem podanym na opakowaniu.

jak zrobić gołąbki

Czy gołąbki dusić pod przykryciem?

Zastanawiasz się jak zrobić idealne gołąbki? Składniki to nie wszystko, musisz wiedzieć, jak długo dusić gołąbki, aby zarówno farsz na gołąbki z surowym mięsem jak i liście kapusty były miękkie. To wielkość twoich gołąbków determinuje to, jak długo dusić gołąbki z surowym mięsem, im będą większe, tym dłuższej obróbki będą potrzebowały. Gołąbki należy ciasno układać w garnku, powinny być łączeniem do dołu, największe sztuki na spodzie, a najmniejsze na wierzchu. Wskazówka dla tych, którzy nie są pewni, czy gołąbki gotować pod przykryciem, należy pod przykryciem dusić gołąbki 40 – 60 minut, aż kapusta będzie miękka.

Jak długo dusić gołąbki z surowym mięsem?

Jak wyżej zostało napisane gołąbki z surowego mięsa dusi się 40 – 60 minut. Przy następnych krokach należy odlać wywar, w jego miejsce wlać sos pomidorowy i wtedy już nie gotować pod przykryciem, aby nie zakłócać procesu odparowania nadmiaru wody. Wówczas sos będzie mógł dodatkowo zgęstnieć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *