Farsz na krokiety z mięsem mielonym

farsz na krokiety z mięsem mielonym

Lubiąc rumiane krokiety, warto poeksperymentować z wariantami nadzienia, farsz na krokiety z mięsem mielonym jest ciekawą alternatywą dla wersji wegetariańskich z pieczarkami albo kapustą i grzybami. Jeśli zależy nam, aby podane na obiad krokiety były sycące, doskonale sprawdzi się farsz mięsny do krokietów, który wpisze się w gusta domowników.

Mięsa na farsz do krokietów można użyć według gustów, może być to mięso:

  • wołowina
  • wieprzowina
  • mięso drobiowe. 

Połączenie wołowiny np. z mięsem drobiowym w farszu do krokietów daje bardzo dobrą konsystencję. Ważne jest, aby mięso było dostatecznie rozdrobnione, by zawinięcie farszu w naleśnik nie przysporzyło nam wielu trudności. Smakowity przepis na pozeraczka.pl do krokietów, pyszny farsz na gołąbki z mięsa mielonego z ryżem i kaszą gryczaną.

farsz mięsny do krokietów

Ile farszu do krokietów?

Odwieczny dylemat dotyczy kwestii, ile farszu do krokietów przygotować, aby starczyło na posmarowanie określonej porcji naleśników. Kluczowy jest tutaj sposób zawijania farszu i średnica naleśników, od tego zależy, jak duże krokiety z mięsem mielonym otrzymamy. Zawijając krokiety w tradycyjny sposób, można kłaść farsz mięsny w ilości około 50 g na naleśniki o średnicy 22 cm. Po przygotowaniu krokietów z 500 g farszu mięsnego otrzymamy mniej więcej 10 sztuk. Stosunek ilości mięsa do naleśnika jest w tym przypadku bardziej zrównoważony, gdy lubimy więcej mięsa a mniej naleśnika, możemy zawijać krokiet w formie rulonu. Wówczas nakładamy około 100 g farszu z mięsem mielonym na naleśnik i zawijamy, po czym kroimy na pół i panierujemy przed smażeniem w jajku i bułce tartej.

Jak zrobić krokiety z mięsem?

Poniżej znajdziesz kilka przydatnych wskazówek, jak zrobić krokiety z mięsem, aby kusiły swoim wyglądem, aromatem oraz zachwycały smakiem. Mięso ugotować w całości, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, ale jeśli zależy nam na czasie, to ugotuje się szybciej, jeśli pokroimy je przed wrzuceniem do garnka. Będzie miało bogatszy smak i aromat, jeśli do gotowania doda się włoszczyznę, czosnek oraz przyprawy.

Po zmieleniu w maszynce ważnym dodatkiem, który idealnie łączy farsz na krokiety jest jajko, uzupełnieniem smaku będzie także zeszklona cebulka, czosnek i aromatyczne przyprawy, takie jak tymianek czy majeranek. Konsystencję możemy korygować bulionem lub wodą, aby farsz na krokiety nie był za suchy. Odrobina bułki tartej czy kaszy manny pomoże go zagęścić. Dodatkowe porady do sprawdzenia ile potrzeba ryżu do zupy pomidorowej.

jak zrobić krokiety z mięsem

Jak przygotować farsz z mięsa mielonego?

Aby nasze pyszne krokiety z mięsem mielonym nie popękały podczas zawijania, musimy pamiętać o tym, żeby ciasto na krokiety przygotować według sprawdzonego przepisu i przed smażeniem odstawić je na około 30 minut. Nie zwijamy krokietów zbyt ciasno, aby podczas obróbki cieplnej, puchnąć nie pękły. Naleśników nie powinno się także zbyt długo smażyć, na średnim ogniu smażymy tylko do lekkiego ścięcia, bo krokiety po zawinięciu będą jeszcze raz obsmażane. Bez obaw, gdy po wykorzystaniu wszystkich naleśników, nadzienia do krokietów nam jeszcze zostało. Następnego dnia możemy je wykorzystać np. do zrobienia pierogów. Taki niewykorzystany farsz z mięsa mielonego do krokietów można bez problemu przechowywać w zamrażarce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *