Zupa z trawą cytrynową i kurczakiem + pure z ziemniaków i kalafiora

Nie często kupuję w markecie przyprawy. Ostatnio zmusiła mnie do tego posunięcia sytuacja – brak soli. Na półce z przyprawami poza klasykami: pieprzem, papryką, liściem laurowym itd. zobaczyłam parę dziwactw… przyprawa do złocistego kurczaka, przyprawa do ryb, przyprawa do leczo?! Po cóż to? Przecież w składzie nie ma niczego magicznego, same podstawowe przyprawy które zazwyczaj mamy w domu… myślę nad tym już prawie tydzień i nic ciekawego nie wymyśliłam….

p-2072

Potrzebujesz:

  • 2/3 litra bulionu,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej.
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 ziemniaki,
  • mała główka kalafiora,
  • 1 pałka trawy cytrynowej,
  • sól, pieprz, papryka ostra,
  • 1/4 szklanki mleka, trochę masła,

Kurczaka pokrój w duże kawałki przypraw i usmaż na rumiano.

Rozpuść masło, podsmaż na nim 1 posiekaną cebulę. Zasyp mąką i wymieszaj. Dolej bulionu i śmietany – wymieszaj, daj trawę cytrynową (jej grubszą końcówkę roznieć wcześniej). Gotuj mieszając aż zupa zgęstnieje – dodaj chrzan, dopraw, dodaj kurczaka.

Ziemniaki i kalafior ugotuj. Mleko podgrzej. Warzywa rozgnieć takim czymś do ugniatania ziemniaków na pure. Podgrzej mleko i dolej do pure cały czas rozgniatając warzywa, dodaj masła.

Pozostałą cebule posiekaj, smaż na maśle z dużą ilość śłodkiej papryki w proszku.

Na talerz połóż pure, obok polej zupę i kurczaka. Na pure polej cebulkę.

 

 

Dodaj komentarz