Zupa z kukurydzy z kluskami

Zupa z kukurydzy konserwowej to ekstra szybki i tani posiłek, do tego smaczny mający piękną słoneczną barwę. Umieszczam ją dziś na życzenie mojego niezastąpionego towarzysza rowerowych eskapad, który całkiem niedługo wyrusza w wielki świat i ma potrzebę kolekcjonowania przepisów na tanie potrawy 😉

Potrzebujesz na zupę

  • 2 puszki kukurydzy konserwowe
  • 1,5 l wywaru z warzyw lub z kostki rosołowej
  • 0,5 cebuli- jeśli korzystasz z kostki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka śmietany do zabielenie- opcjonalnie

Na kluseczki

  • 2 jajka
  • ok 1 szklanki mąki
  • przyprawy
  • suszony pomidor- opcjonalnie

Cebulę opiecz nad palnikiem gazowym (jeśli korzystasz z kostki rosołowej) . Do wywaru dodaj kukurydzę (razem z wodą) oraz cebulę i rozgnieciony czosnek. Gotuj około godziny. Następnie potraktuj gęste składniki melakserem- 2 łyżki kukurydzy zostaw w całości- niech pływa w zupie 😉 Dopraw do smaku 😉

Jajka roztrzep, dodaj do nich posiekanego suszonego pomidora, przyprawy i zagęść mąką- ciasto musi być na tyle gęste aby swobodnie dało się „pokroić” łyżką. Z dużej łyżki ściągaj małą po kawałku ciasta i wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Kluseczki gotuj około 10 min- uważaj żeby po wrzuceniu do garnka nie przykleiły się do jego dna- jesli tak się zadzieje poruszaj je łyżką aż się odkleją 😉

Smacznej niedzieli 😉

4 Comments

Dodaj komentarz