Zupa z papryki

 

Koszt wykonania zupy na 4 porcje: 12,13 zł,

  • 1 kg czerwonej papryki – 7 zł,
  • 2 czerwone cebule- 1 zł,
  • 3 szklanki bulionu (niepoliczalne),
  • 1/2 szklanki śmietany 30% 2 zł,
  • 2 łyżki majeranku (niepoliczalne),
  • 2 ząbki czosnku (niepoliczalne),
  • pieprz, sól (niepoliczalne),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • doliczyłam 2 zł za niepoliczalne skłądniki

Bardzo nam posmakowała! W książce jako dodatek były do niej pulpety z ricotty, ja zrobiłam kluseczki z ricotty;) Po podsmażeniu na patelni- idealne do mięsa i sosów.

Ps. Mój Piotr zupami gardzi, a tą się zajadał- jest to znak!

zupa paprykowa

Paprykę oczyść z nasion, pokrój na ćwiartki. Wyłóż na blaszkę i piecz w 200 stopniach około 15 min (aż się zaczną pokazywać na niej pęcherzyki). Następnie odstaw do ostygnięcia, zalej zimną wodą, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie, Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj paprykę i gotuj około 30 minut. Potraktuj melakserem, dopraw majerankiem, łyżką soku z cytryny solą i pieprzem. Dodaj śmietanę! Już!

4 Comments

Dodaj komentarz