Zupa dyniowa z czosnkiem niedzwiedzim

Gdy tylko ujrzałam w pobliskim sklepie dynie pokrojoną na zgrabne kawałki od razu wpadłam na pomysł zrobienia idealnej zupy dyniowej! Nieco ją oszukałam i dodałam papryki- dodało jej to nieco wyrazistości. Czosnek niedźwiedzi sprawił, że cały wieczór po mieszkaniu roznosił się cudny ziołowy zapach!

Czas wykonania: 1 godzina

Potrzebujesz:

  • spory kawałek dyni (z paragonu wynika że 1 kg ale pewności nie mam)
  • 2 białe papryki
  • 1/2 czerwonej (opcjonalnie- dałam bo miałam w lodówce)
  • duża cebula
  • około 2 l wody
  • sól, pieprz
  • czosnek niedźwiedzi
  • masło do smażenia

Dynię obierz i pokrój na niezbyt małe kawałki. Z cebulą zrób to samo. Z papryki wyciągnij gniazda i pokrój. Wszystko razem z solą i czosnkiem wrzuć do dużego gara i smaż na maśle około 10 min. Następnie zalej wodą (dynia ma trochę z niej wystawać) i gotuj, aż wszystko zmięknie. Następnie zupę potraktuj melakserem i jeszcze trochę pogotuj. Dopraw do smaku- podawaj z kluseczkami z semoliny. 

One Comment

Dodaj komentarz