Zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa jest zupą prostą, sytą i tanią. Robi się ją szybo i łatwo. A idealne do niej są ziołowe grzanki! Wariacji są tysiące, można dodać sera żółtego, pleśniowego, zrobić wywar na winie- oh tysiące rzeczy do niej dodać- bazą jest jednak przepis poniżej.


Potrzebujesz:

  • 3 duże cebule
  • 1.5 l bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 3 suche bułki
  • masło
  • czosnek
  • zioła
  • przyprawy (sól, pieprz)

W celu wykonania pysznej zupki robimy tak:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle- musi się trochę przypalić. Zasypujemy mąką, dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok 30 min. Do kubka wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Stopniowo po łyżce dolewamy do niego ciepłej zupy cały czas mieszając. Jak kubek się zapełni wlewamy całość do garnka z zupą. Dodajemy śmietanę- mieszamy. Doprawiamy ziołami i przyprawami.

Bułki przekrawamy na połówki. Każdą cześć obficie kroimy masłem i posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika- pieczemy dopuki bułka się nie zrumieni, a masło nie roztopi.

Smacznej wyżerki!

One Comment

Dodaj komentarz