Zapiekany krem ze szparagów z serem gorgonzola

Szparagi wyprosiłam od znajomego Zbyszka. Spodziewałam sie 1 czy 2 pęczków a on przyniósł mi całą ogromną reklamówkę. Cóż miałam począć? Zakasałam rękawy i wzięłam się do dzieła. Obrabianie ich trwało parę dobrych dni ale w końcu się udało. Pierwszy powstał zapiekany krem ze szparagów z serem gorgonzolą.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Potrzebujesz:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • pół kostki gorgonzoli
  • 1/2 l wody
  • sól, pieprz, kardamon, lubczyk
  • szklanka śmietanki 30%

Szparagi obierz i ugotuj z włoszczyzną i lubczykiem na miękko. Warzywa wyłów i zmiel w blenderze. Dodaj do wywaru, wlej śmietankę 30% dopraw i zagotuj. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż kawałki gorgonzoli i zalej je zupą. Wstaw na 45 min. do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Należy pamiętać ze gorgonzola to ser śmierdzący więc jeśli ktoś go nie lubi to i zupa nie przypadnie mu do gustu

Dodaj komentarz