Wątróbka w sosie cebulowym

Wątróbka ma tak wielu swoich przeciwników jak i zwolenników. Ja i P. zdecydowanie należymy do grona zwolenników! Tradycyjnie wątróbkę robi się ze smażoną z cebulka. Nasza wersja jest bliska do tradycyjnej, różnicę robi pyszny sos cebulowy.

 

 

Potrzebujesz:

  • 250 g  wątróbki
  • 1,5  szklanki mleka
  • maka do obsypania wątróbki
  • mało 6 dużych cebul
  • 1 ząbek czosnku, lubczyk, pieprz, papryka, sól

Wątróbkę dzielimy na pojedyncze płaty, przyprawiamy czosnkiem, pieprzem, lubczykiem, papryką i zalewamy mlekiem tak aby zakryło całą wątróbkę. Odstawiamy na parę godzin. Następnie wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy na brązowo. Pod koniec smażenia dorzucamy cebulę i wszystko razem dusimy pod przykrywką. Jak cebula jest miękka zalewamy resztą mleka i mieszamy. Zagęszczanie sosu powinno być zbędne- mąka z wątróbki powinna wystarczy. Gdyby sos okazał się mimo to za rzadki możemy do zagęścić mąką. Doprawiamy do smaku, podajemy z ziemniakami w mundurkach lekką letnią sałatką i masełkiem do ziemniaków 😉

UWAGA! Coś o czym ja wiecznie zapominam i muszę się upewniać! Nie solimy wątróbki w trakcie smażenia. Solą doprawiamy dopiero sos.

Smacznego 😉

 

 

4 Comments

Dodaj komentarz