Warzywa sezonowe w naczyniu rzymskim

Zakupione w lumpeksie za niecałe 15 zł sprawdza się bardzo dobrze w mojej kuchni już 2 rok. Mowa o glinianym garnku rzymskim. Warzywa przygotowane w nim są miękkie i wnie rozpadają się, a mięso soczyste i kruche.

Czas przygotowania: 45 min

Potrzebujesz

  • 1 pierś z kurczaka
  • warzywa sezonowe (marchew, cebula, ziemniaki, cukinia mała, czosnek)
  • czosnek
  • lubczyk, cząber, majeranek, liść laurowy
  • śmietana słodka, oliwa

Do naczynie nalej wodę i pozostaw tak na około 30 minut. Warzywa pokrój na kawałki- ziemniaki w ćwiartki, marchew w słupki, cukinie na plastry. Pierś pokrój w plastry i dopraw. Wszystko wrzuć do naczynia (wcześniej wylej z niego wodę) polej 1łyżką oliwy i 1/2 szklanki kremówki. Przypraw i zapiekaj około 30 min w wysokiej temperaturze.

Dodaj komentarz