Warsztaty w Danie- kuchnia Amerykańska

O tym czym jest kuchnia amerykańska dowiedziałam się właściwie wczoraj. Kojarzyłam ją głównie ze sławnym Apple pie i hamburgerami. Kucharze z Dany pokazali nam jej całkiem nowe oblicze, podkreślając przy tym często, że każde z dań ma swoje korzenie w kuchniach innych narodowości. Doszłam przy tym do wniosku, że  kuchnia amerykańska w czystej formie nie istnieje… ale z drugiej strony my za jedno z czołowych dań kuchni polskiej uznajemy pierogi ruskie…. cholera wie jak z tym to jest!

Najbardziej ze wszystkich dań zaskoczyła mnie sałatka a`la Waldorf z łodyga selera naciowego i jabłkiem. Jak dla mnie zdecydowanie za dużo w niej selera a za mało sera śmierdziuszka, ale to raczej jest kwestią rozkładu moich kubków  smakowych, a nie wady sałatki.

Najcenniejsze jednak co wyniosłam z wczorajszych warsztatów jest umiejętność zrobienia toffi! Okazuje się że jest to proces bardzo łatwy i szybki! Nigdy więcej do lodów nie zakupię toffi w tubce! Bezsensowna strata pieniędzy!Ciekawa jestem jak wiele rzeczy jeszcze mnie podczas warsztatów zaskoczy;)

 

 

Dodaj komentarz