Urodziny Justyny

Tort urodzinowy dla Dżasty P. miał być:

-mały,

-fikuśny,

-lekki.

Uznałam, więc że biszkopt z 3 jajek przekrojony na pół i masa mascarpone od Asi z bloga Śladami Słodkiej Babeczki będzie idealny na tę okazję. Bajorko ze świnkami to popularny wzór, a pierwszy pomysłodawca nie bardzo jest mi znany, więc zaznaczam jedynie że to nie mój pomysł, a zerżnięty z internetu 😉

1653956_10202579336862718_1155698069_n

Potrzebujesz:

Na błotko dookoła tortu:

  • 150 g herbatników,
  • 4 kostki masła,
  • 2/3 tabliczki czekolady,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Na błotko na górze tortu:
  • 1/2 tabliczki czekolady.

Na świnki:

  • kupna masa cukrowa.

Upieczony biszkopt przekrój na pół. Dżem podgrzej. Posmaruj nim spód biszkopta i górę biszkopta. Na spód nałóż masę i przykryj górą biszkopta – częścią wysmarowaną dżemem do masy. Resztą masy posmaruj tort z zewnątrz- ja nadałam mu kształt kopca.

1/2 tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Posmaruj nią górę tortu. Na torcie ona zastygnie i będzie twarda jak czekolada w tabliczce, więc jeśli chcesz by była przystępna do krojenia dodaj do niej masło lub śmietanę.

Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z solą. Masło rozpuść z czekoladą i wymieszaj w herbatnikami. Obtocz masą boki i lekko podsyp górę- jak na zdjęciu.

Świnki ulep z masy i poukładaj na górze.

JUŻ!

PS. Zdjęcie wykonał mężu telefonem komórkowym Nokia Lumia coś tam 😉

Dodaj komentarz