Tort z cytrynową masą oraz owocami kiwi

Nie bardzo lubię słodkie masy do tortów. Uważam, że lekko kwaskowate owocowe świeże smaki są najbardziej odpowiednie. Nie zaprzeczam, że wg mnie najlepsza do tortów jest bita śmietana, ale aby można było tort pokryć masą cukrową należy z niej zrezygnować. Postawiłam, więc na klasyczną masę budyniową urozmaiconą o owocowe soki.

tort z masą cytrynową z owocami kiwi

Potrzebujesz:

Masa na 1 warstwę:

  • 450 ml soku Pysio kiwi,
  • 1,5 budyniu śmietankowego,
  • 2/3 kostki masła,

Odlać  1 szklankę soku i rozrobić w nim budyń. Resztę soku zagotuj i dodaj rozrobione budynie. Gdy masa zgęstnieje ostudź ją. Masło ubij na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj po łyżce budyniu cały czas miksując.

Masa na 2 warstwę i obtoczenie tortu:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki śmietany 30% – zabrakło mi mleka więc dałam śmietanę, ale zastąpienia jej mlekiem będzie ok,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 4 jaja,
  • 1 szklankę cukru,
  • 1/2 soku wyciśniętego z cytryny,
  • 1.5 kostki masła,
  • 1 laska wanilii,

1 szklankę mleka zagotuj z cukrem i nasionami z laski wanilii. W pozostałym mleku i śmietanie rozrób jaja i obie mąki. Dolej jajeczną masę do gotującego się mleka, mieszaj aż zgęstnieje. Po ostudzeniu dolej do masy sok z cytryny. Masło ubij na puszysto i dodawaj po łyżce masy budyniowej cały czas ubijając.

Wykonanie całości- gdy masz przygotowane obie masy:

Biszkopt przekrój na 3 placki. Każdy nasącz winem. Kiwi obierz i pokrój w plasterki, następnie zalej wrzątkiem (muszą nieco zmienić kolor) i odcedź.

Na spodnim biszkopcie połóż kiwi i posmaruj je masą z Pysia. Przykryj środkowym biszkoptem i posmaruj go masą cytrynową,nałóż górny biszkopt i resztą masy cytrynowej obłóż cały tort.  Odstaw do lodówki na noc.

Tort przyozdób masą cukrową.

One Comment

Dodaj komentarz