Tort bardzo cytrynowy

Smartfony to pechowe urządzenia. Spadają w konsekwencji czego rozpadają im się ekrany. Zawieszają się, nie chcą dzwonić, lub dzwonią same nie wiadomo do kogo. Nie pozwalają odbierać połączeń, czasami nie odbierają smsów, czasami wysyłają ich 10 zamiast 1. Wszystko to frustruje mnie tak bardzo, że każdego dnia pojawia się w mojej głowie pomysł pozbycia się telefonu!

tort-5759-2

Potrzebujesz:

Na masę:

  • pół szklanki soku wyciśniętego z cytryn,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 1 budyń śmietankowego,
  • 1/2 kostki masła,

Ciasto:

biszkopt z 4 jajek,

  1. 1 i 1/3  szklanki mąki pszennej
  2. 1/2  szklanki cukru
  3. 1 łyżeczka kakao
  4. 1/2 łyżeczka soli
  5. czerwony barwnik spożywczy w proszku
  6. 1 jajka
  7. 2/3 szklanki oleju słonecznikowego
  8. 1/2 szklanka kefiru
  9. 1 łyżeczka winnego octu białego
  10. 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • kremówka
  • utrwalacz do bitej śmietany w proszku
  • marmolada malinowa
  • masa cukrowa- na figurki

Wykonanie:

Ciasto:

Biszkopt z 4 jajek upiecz w blaszce w kształcie serca, lub tortownicy 21 cm- następnie przetnij na pół.

Składniki od 1 do 4 wymieszaj w misce. Składniki od 5 do 8 wymieszaj w kolejnej misce. Następnie wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.

Sodę wsyp do octu i wymieszaj. Powstałą masę połącz z ciastem i energicznie wymieszaj. Piecz w 150 stopniach około 30 min (do suchego patyczka). Z ostudzonego ciasta zetnij nieco górnej warstwy- przyda się do ozdobienia tortu.

Masa:

Sok z cytryny oraz pół szklanki wody wymieszaj i zagotuj. W pozostałej wodzie wymieszaj budyń. Budyń z wodą wlej do gotującego się soku z cytryny z wodą. Gotując na niewielkim ogniu mieszaj energicznie aż powstanie gęsta masa – kolorem przypominająca kisiel- lekko szklista. Ostudź masę.

Masło ubij na puszystą masę, dodawaj po łyżce cytrynową masę cały czas miksując.

Przekładanie tortu

Biszkopt przekrój na 2 placki. Z czerwonego ciasta zetnij ok 1 cm warstwę i rozkrusz ją (ja to robię w młynku do orzechów).

Marmoladę podgrzej z 2 łyżkami wody.

Na sam spód połóż 1 biszkoptowy placek- posmaruj go marmoladą, nałóż masę cytrynową. Na niego nałóż czerwone ciasto, posmaruj marmoladą i nałóż masę cytrynową. Na samą górę nałóż drugi placek biszkoptowy.

Kremówkę ubij z utrwalaczem, obsmaruj nią tort, następnie dokładnie obsyp go rozkruszonymi kawałkami czerwonego ciasta. Z masy cukrowej zrób dowolne figurki.

Tort gotowy!

2 Comments

Dodaj komentarz