Tarta Tatin (jabłkowo- brzoskwiniowa z miętą na cieście francuskim)

Przepis ten poznałam na warsztatach kulinarnych w Danie i się w nim zakochałam. Nie chodzi o idee tarty, ale dodanie mięty do nadzienia. Pomysł ten uważam za jeden z lepszych na świecie!

Czas wykonania: 25 min

Potrzebujesz:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 3 jabłka
  • 4 brzoskwinie
  • filiżanka wody
  • pół filiżanki cukru
  • garść mięty
  • 2 łyżki masła

 Jabłka obierz pokrój w ósemki. Brzoskwinie obierz, wyciągnij pestkę i pokrój na ćwiartki. Z wody i cukru zrób karmel. Dodaj 2 łyżki masła i mieszaj. Dodaj owoce i miętę i trzymaj na ogniu, aż nieco zmiękną- nie do końca bo jeszcze będziesz je zapiekał. Owoce wyłóż na małą tortownicę i przykryj płatem ciasta francuskiego. Piecz, aż ciasto się  zrumieni. Na tortownicę nałóż talerz i odwróć szybkim ruchem. Ściągnij boki i górę. Polej sosem który puściły owoce w karmelu.

Dodaj komentarz