Tagiatelle z dynią i kurczakiem

Bardzo rzadko zdarza mi się używać makaronów.  Sama nie wiem dlaczego, ale najczęściej popełnianą przeze mnie potrawą z makaronem jest spagetti. Czas zakończyć tą niezdrową tendencję! Z przyczyny  nieubłaganie nadchodzącej jesieni mam dla Was makaron tagiatelle z dynią i kurczakiem 😉

Czas przygotowania: ok 1 godziny

Potrzebujesz:

  • 6 gniazdek makaronu tagiatelle
  • 1 kg dyni
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 szklankę wody
  • 1 cebulę

Dynię obierz i pokrój w sporą kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Kurczak pokrój na spore kawałki. Na mocno rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka na rumiano (w środku może być surowy) , następnie dodaj cebulę, czosnek i dynię. Wszystko podsmaż chwile na patelni następnie zalej wodą , przypraw i duś, aż dynia zmięknie. Makaron ugotuj al`dente w osolonej wodzie. Do kurczaka z dynią dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Najlepiej posyp startym parmezanem- ja o serze zapomniałam i nie dodałam ;(

 

One Comment

Dodaj komentarz