Szybki gruszkowy deser z pianką

W lodówce zaplątały mi się 2 gruszki. Postanowiłam zrobić deser, który zazwyczaj robię z brzoskwiń z puszki, zamieniając je gruszkami a chałkę- białą suchą bułką (idzie zauważyć że mam sporo suchych  bułek !).

 

 

Potrzebujemy

  • 3 połówki bułki (lub kawałki chałki)
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 gruszki

Na spód keksuwki układamy połówki bułki lub chałki. Na nią wylewamy rozbełtane z cukrem waniliowym jajko. Na to układamy obrane pozbawione gniazd nasiennych przekrojone na pół gruszki (gruszki można wcześniej podgotować). Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku do kuki gruszki nie zmiękną. Białka z jajek ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wylewamy białka na gorące gruszki i pieczemy jeszcze 10 min- aż białka nie zrumienieją.

Deser na chałce jest słodszy, ale tak też daje rade-pożarłam prawie cały!

2 Comments

Dodaj komentarz