Szczawiowa z pulpecikami

 

k-7387

 

Zupę szczawiową sezonowo podaje się z jajkiem gotowanym na twardo. Tej wiosny mam dla Ciebie wersję z ostrymi pulpecikami pachnącymi lubczykiem 😉

Na zupę:

  • sporo świeżego szczawiu (ja miałam 4 garście liści),
  • ¼ kostki masła,
  • 2 litry bulionu,
  • parę łyżek słodkiej śmietany

pulpeciki

Na pulpeciki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 jajko,
  • pęczek szczypiorku, koperku i świeżego lubczyku,
  • 2 łyżki przyprawy Maggi,
  • 1 świeża papryczka chilli,
  • bułka tarta,

Zupa-Na maśle podsmaż szczaw- musi zmienić kolor na zgniło zielony. Zalej bulionem, podgotuj chwilkę, potraktuj melakserem, zabiel śmietanką.

 

Pulpeciki- Mięso wymieszaj z jajkiem, przyprawa Maggi, posiekanymi ziołami  i posiekaną papryczką. Dodaj ¼ szklanki wody i dokładnie wyrób. Dodaj tyle bułki tartej aby ciasto było zwarte. Formuj pulpeciki, obtaczaj je w bułce tartej- przysmaż na złoto.

Przepis spontanicznie bierze udział w konkursie 😉

 

Dodaj komentarz