Szarlotka z jabłkami w karmelu

szarlotka z jabłkami w karmelu

 

Pomysł na sposób przyozdobienia szarlotki przyniósł mi facebbokowy profil Bstro De Jenna

 

Potrzebujesz:

1,5 porcji kruchego ciasta,

5 dużych słodkich jabłek,

7 łyżek wody,

7 łyżek cukru,

1/4 kostki masła,

 

Do garnka z grubym dnem wlej wodę i cukier, wymieszaj aż cukier się rozpuści i gotuj na wolnym ogniu, poruszając co chwilę garnkiem. Syrop powoli zacznie bulgotać i brązowieć. Co jakiś czas poruszaj garnkiem. Gdy syrop będzie brązowy dodaj miękkie masło i wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj obrane i pokrojone w duże kawałki jabłka. Duś około 30 min.

Blaszkę do tarty wyłóż ciastem, nałóż jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj i wycinaj gwiazdki. Ciasto przykryj nachodzącymi na siebie gwiazdkami. Piecz w 180 stopniach około 40 min.

 

 

 

One Comment

Dodaj komentarz