Sushi Mori z ogórkiem

Zrobiłam je głownie po to aby pokazać że Sushi robi się prosto i szybko. Zapach wodorostów odpycha mnie na tyle mocno, że paczka Nori kupiona lata świetlne tamu jeszcze długo nie będzie miała szans na ostateczne wykorzystanie. W ostateczności Sushi zagryzane marynowanym imbirem, ogórkiem czy truskawkami jest smaczne, ale w moim odczuciu nie warte tego zapachu;)

Czas przegotowania: 1,5 godziny

Potrzebujesz:

  • 1 szklankę ryżu krótko ziarnistego
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 20 ml octu ryżowego
  • 20 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczkę soli
  • ogórek
  • zieloną pastę wasabi
  • 3 płaty Nori

Ryż wypłakuj 3 razy w wodzie i mocz przez 20 min. Gotuj w osolonej wodzie aż cała zostanie pochłonięta. Wodę, ocet, cukier i sól wymieszaj i dodaj do ostudzonego ryżu. Sporą garść ryżu rozsmaruj na płacie nori zostawiając po 2 cm wolnego miejsca na każdym boku. Na środku rozsmaruj niewielką ilosc pasty wasabi, na niej połóż ćwiartkę ogórka. Zwiń. Pokrój w kawałki jedząc zagryzaj ogórkiem albo marynowanym imbirem 😉

2 Comments
  1. sushi robię od kilku lat i moja zlota rada: nigdy ale to przenigdy nie solimy ryżu do sushi…. a co do zapachu wodorostów proponuję zakupić innej firmy, bo nie wszystkie zatykają nos….

Dodaj komentarz