Sos pieczarkowo-koperkowy jasny- mniam =^^=

Sos powstał ponieważ zostało mi pieczarek i miałam mleko. Pomyślałam- idealnie będzie beszamel z pieczarkami pasował do kurczaka. Myśl została  zrealizowana!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrzebujesz;

  • 200g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • koperek
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka

Pieczarki myjemy  kroimy w spore kawałki. Dusimy na maśle aż nie zmniejszą swojej objętości a woda nie  wyparuje- przyprawiamy. Zasypujemy mąka , mieszamy, zalewamy mlekiem i mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Gotujemy na ogniu aż nie zgęstnieje. oprawiamy do smaku, podajemy z kurczakiem !!!

 

 

Dodaj komentarz