Sos cebulowy z bryndzą

sos cebulowy

Moja przyszła teściowa robi najlepszą na świecie sałatkę z dzikiego ryżu, ananasa, kurczaka i rodzynek. Bardzo  lubię, gdy po imprezie rodzinnej dostajemy jej swój przydział na wynos.

Dzięki temu podarkowi mogę dziś z rana siedzieć w łóżku, zajadać się sałatką wprost z plastikowego pojemniczka, słuchać lecącego w tle młodzieżowego serialu i w spokoju konstruować post o cebulowym sosie.

Dlaczego skojarzył mi się on z tą sałatką? Bo połączenie go z bryndzą nadało mu nowego wymiaru…. całkiem podobnie jak dodanie do klasycznej sałatki ryżowej z ananasem i kurczakiem  dzikiego ryżu.

Bryndza sprawiła, że sos nabrał całkiem innego, bardziej wyrazistego (a wydawało mi się już to nie możliwe) smaku. Sama konsystencja bryndzy mnie zaskoczyła- grudkowata,krucha, śmierdząca- nigdy wcześniej jej nie jadłam

Potrzebujesz:

  • 1 papryczkę chili,
  • lubczyk,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • bryndza.

Cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Z papryczki, i lubczyku zrób pastę w moździerzu, dodaj do cebuli. Gdy cebula się zeszkli dodaj mąkę i wymieszaj, zalej bulionem. Gotuj powoli, aż sos zgęstnienie i część płynu wyparuje. Możesz zblendować lub nie. Sos wylewaj na makaron i posyp bryndzą.

One Comment

Dodaj komentarz