Słoneczne rizotto

Rizotto traktuję jako przegląd lodówki. Wrzucam wszystko to co mi zalega w lodówce. Tym razem była to papryka zielona i żółta oraz sporo pietruszki. Jako eksperyment dodałam cytrynowego pieprzu zmiażdżonego w moździerzu.

Czas przygotowania: 30 min

Potrzebujesz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 zieloną paprykę
  • pół żółtej
  • sporo pietruszki
  • pół cebuli
  • czosnek
  • 3 szczypty pieprzu cytrynowego
  • sól
  • parmezan
  • masło
  • 1 filiżankę ryżu krótko ziarnistego
  • 1/4 szklanki martini bianco
  • 1 szklankę wody

Kurczaka pokrój i wytarzaj w soli i pieprzu- odstaw na chwile (im dłuższa tym lepsza). Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę też pokrój, czosnek i natkę posiekaj. Ryż krótko ziarnisty przepłukaj i mocz około 30 min. Do woka wrzuć mięsko i podsmaż na brązowo, dodaj cebulę i czosnek- niech się zeszklą. Dodaj paprykę i chwilkę duś. Zalej martini i niech alkohol wyparuje. Dodaj ryżu i wody. Gotuj co chwile mieszając- niech ryż będzie miękki i pochłonie całą wodę. Dodaj startego sera i masła. Jeśli jałowe dopraw 😉

Dodaj komentarz