Serowo- maślane rogale

Przepis na maślane rogale powstał na potrzebę konkursu „Kulinarnego Blog roku 2012″ , który ruszył dość niedawno. Przez ostatnie miesiące bardzo zaniedbywałam bloga i uznałam, iż wzięcie udziału w konkursie, w którym należy systematycznie publikować przepisy jest dla Pozeraczki nadzieją na reaktywacje.

Przepis powstał spontanicznie na bazie innego bardzo prostego (zawierającego jedynie mąkę, masło i ser) i wyszedł dość smakowicie.Oczywiście w konkursie „Blog roku” jeszcze nie raczyłam go umieścić, i może wcale tego nie zrobię, ale dumnam jest przeogromnie że zdjęcia zrobiłam i lądują rogale na blogu. W między czasie przepadło parę nieumieszczonych tortów, pierniczki, kilka ciast i wiele dań obiadowych- nic jednak straconego- zrobić będę musiała wszystko jeszcze raz.

Składniki;

  • kostka masła,
  • kostka sera,
  • szklanka maki,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dżem,
  • cukier puder.

 

Jak to zrobić…. szybko i prosto 😉

Przyrządzenie rogalików z myślano- serowego ciasta jest banalnie proste. Na początek łączymy masło z mąką wyrabiając dłońmi kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy ciasto. Po tym procesie wkładamy je na godzinę do lodówki.

Po wyciągnięciu dzielimy na kawałki, wałkujemy, wykrawamy kwadraty, nakładamy dżem i zawijamy rogaliki.

Pieczemy w 180 stopniach ok 30 min. Jest to temperatura i czas pieczenia na stary gazowy piekarnik typu „Ewa”. W  przypadku elektrycznego proces będzie trwał krócej.

I wyszły trzy blachy nie za słodkich rogalików.

Smacznego pożerania 😉

 

6 Comments

Dodaj komentarz