Sajgonki z kurczakiem

Sajgonki to przekąska, którą przy odrobinie wprawy można zrobić w nie całą godzinę. Wystarczy odpowiednio zorganizować sobie pracę i można szybko zaspokoić swój głód lub nakarmić gości.

Czas przygotowania: 40min

Potrzebujesz:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 3 grzybki mun
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 jajo
  • 8 płatów ciasta ryżowego

Kurczaka drobno pokroić wrzucić na rozgrzaną patelnię. Makaron i grzybki wrzócić na durszlak, durszlak włożyć do miski w której będziesz potem maczać papier ryżowy i zalać wrzątkem- wody musi być tyle aby zalać cały makaron. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Makaron i grzybki odcedzić (wody z miski nie wylewać) i pociąć dość drobno. Wszystko razem z usmarzonym kurczakim (może być jeszcze ciepły) wymieszać i dodać oba sosy i jajo. Wymieszać. Płaty papieru ryżowego moczyć w wodzie po ryżu i grzybach. Nakładać farsz, zwijać, smażyć w głębokim tłuszczu- dziękuję.

Zdjęcia dobrano dzięki uprzejmości Facebookowych fanów Pożeraczki- dziękuję za pomoc w wyborze 😉

4 Comments
  1. Bardzo lubię sajgonki :) Ostatnio kupiłam większość składników potrzebnych do ich przyrządzenia i teraz zbieram się w sobie by to zrobić :) U Ciebie w opisie wygląda to tak prosto :)

Dodaj komentarz