Rogale św Marcina

Po 1) wyszły mi bardzo koślawe. Nic nie zmienia jednak tego jaka jestem z nich dumna. Samodzielnie wykonałam drożdżowe ciasto półfrancuskie! Kosztowało mnie to cały dzień wałkowania i przewracania (aż nadgarstki bolały), ale warto było. Przez chwilę nabrałam nawet ochoty na samodzielne przygotowane ciasta francuskiego! Trwało to jednak krótki ułamek czasu 😉 Ale masę makową użyję! Jest przepyszna!

Po 2) byłą to moja druga w życiu (pierwsza udana) pieczenia ciasta z drożdży suchych- dodatkowo cieszy mnie że wyszło!

3) Zdjęcia w dalszym ciągu straszne, ale to nic! Się poprawię 😉

Przepis na rogale od Bajaderki, a instrukcje składania od Asi.

 Potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 1 szklankę mleka
  • 1 łyżkę suchych drożdży
  • 1 jajo
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła do rozsmarowania na cieście
  • 2 łyżki masła do ciasta

Nadzienie:

  • 30 dag białego maku
  • 18 dag chlebków marcepanowych (u bajaderki było mniej ale nie mogłam się oprzeć by dać więcej)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 10 dag orzechów
  • 10 dag migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 pokrojone figi
  • 3 podłużne biszkopciki
  • kwaśna śmietana do rozrzedzenia masy (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ciasto:

Ze wszystkich składników (poza 200 g masła) zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie Rozwałkuj je na cienki prostokąt i posmaruj miękkim masłem. Krótszy prawy  bok ciasta nałóż na lewą stronę tak, aby lewy krótszy bok ciasta można było nałożyć na złożony prawy 😉 Wiem, wiem- Asia tu pięknie to utrwaliła na fotach- bardzo pomocne! Tak przygotowane ciasto dociśnij, lekko „przewałkuj” i chłodź przez godzinę. Następnie rozsmaruj ciasto i złóż tak jak wcześniej- dociśnij i chłodź godzinę. Czynność te powtórz co najmniej 3 razy, a następnie chłodź ciasto całą noc. Następnie rozwałkuj ciasto pokrój na trójkąty, na każdy nałóż masę makową i zwiń w rogaliki. Niech jeszcze rosną około godziny.

Masa makowa:

Mak i orzechy zalej wrzątki na około 30 min. Odcedź, odciśnij i zmiel co najmniej dwa razy. Następnie masę razem z resztą bakalii i chlebkiem marcepanowych wrzuć do robota z nakładką dużego noża. Masa będzie na pewno za gęsta więc dodaj trochę śmietany.

Rogaliki posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz w 180 stopniach około 30 min. Muszą być wyrośnięte i rumiane.

Jak dla mnie były bardzo słodkie więc nie lukrowałam.

 

Dodaj komentarz