Rogale krucho- drożdżowe

rogale

Na weeken poniosło mnie w sklepie. Kupiłam 3 opakowania drożdży… Coś z nimi zrobić należało. Rogale francusko- drożdżowe zajmują zdecydowanie za dużo czasu. Kruche nie bardzo lubimy, samych drożdżowych nigdy chyba nie jadłam. Krucho- drożdżowe wydały mi się najrozsądniejszą opcją. Przejrzałam parę książek, kilka popularnych blogów i w głowie urodził mi się pomysł. Jest on przygotowany na bazie mojego ulubionego przepisu na ciasto kruche, i klasycznego na ciasto drożdżowe.

Na zaczyn:

  • 10 g drożdży świerzych,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki mąki,

Na ciasto właściwe:

  • 200 gram masła,
  • 3 szklanki mąki, 
  • 4 łyżki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • jajko do smarowania,
  • nieco cukry demerara do posypania rogalików,

Mleko lekko podgrzej. Dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie i dodaj mąkę. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło pokrój w kostkę. Razem z mąką włóż na 10 min do zamrażarki (tak właśnie robię ciasto kruche- zawsze wychodzi!). Po tym czasie z mąki, masła i cukru zrób kruszonkę. Wymieszaj z rozczynem. Wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj jogurt i jeszcze raz zagnieć. Wstaw do zamrażarki na 30 min, a potem do lodówki na 1 rodzinę.

Ciasto podziel na 3 części. Jedną wyciągnij z lodówki. Zrób kulę i ją rozwałkuj. Podziej placek na  ósemki, na każdą nałóż marmoladę malinową i zwiń. Rogale smaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz w 175 stopniach 10 min (5 min bez termoobiegu, 3 min na termoobiegu około 2 min. na grzałce górnej). Piekłam 4 partie rogali i za każdym razem wypróbowywałam różne warianty pieczenia- na tym wyszły najlepiej 😉

 

One Comment

Dodaj komentarz