Rocznicowy torcik bezowy z karmelem i bitą śmietaną

Torcik składająca się z trzech zasadniczych części: bezowy spód, karmelowy środek i śmietanowa góra. Każdą z nich wykonałam od podstaw domowym sposobem. W smaku okazał się zaskakująco idealny- nie spodziewałam się, że to połączenie będzie tak dobre. A wszystko to by uczcić pierwszą rocznicę prowadzenia Pożeraczki!

Torcikowi w całości zdjęć nie udało mi się wykonać bo wczorajsza nocna pokusa wykrojenia kawałka, i powtórzenie tej czynności z rana uczyniły go niepełnym ;)

Ps. Dziś urodziny ma też mój tato- Sto lat Sto lat!

Czas przygotowania- długoooo

Potrzebujesz:

  • 5 białek
  • 10 łyżek cukru
  • szklankę śmietanki 30%
  • 330 ml śmietany
  • 9 łyżek cukru
  • pół szklanki wody

Białka ubij, dodaj cukier- ubijaj aż się rozpuści. Wyłóż na tortownicę. Suszyć w 100 stopniach ok 5 godzin. Z wody i 9 łyżek cukru zrób karmel. Dolej szklankę ciepłej kremówki i mieszaj. Jeśli karmel się zbryli niech Cię  to nie przeraża- mieszaj, aż się rozpuści i połączy ze śmietaną. Gotuj, aż będzie ciemne (około 40 min)- odstaw do ostygnięcia. Wylej karmel na zimny bezowy spód. Resztę śmietany ubij bez cukru i rozsmaruj na warstwie karmelu. Wstaw na noc do lodówki. Zajadaj bez wyrzutów sumienia! Za mój dalszy zapał do pracy na blogu ;)

12 Comments
  1. Pozeraczko a.k.a. Sylwusiu obys tego bloga swojego prowadzila do konca swiata i jeszcze dzien dluzej!!!…oraz obys w konkursach wygrywala wszelakie sprzety AGD i tym podobne:)Sciskamy Cie wszyscy troje:*

  2. Pingback: Imieninowe babeczki dla Piotrka i wspólne pieczenie

Dodaj komentarz