Risotto

Zrobienie Risotto wymaga niewielkiego doświadczenia czy wprawy. Jest to rzecz prostoa, smaczna ale niezmiernie kaloryczna. Im więcej masła i sera w Rosotto tym lepiej, więc jeśli liczysz kalorie, ta włoska potrawa nie jest dla Ciebie!

Potrzebujesz

  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1 szklankę bulionu
  • 1 szklankę białego martini
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebulę
  • łyżkę sosu rybnego
  • pierś z kurczaka lub kawałek innego mięsa
  • 1/4 kostki masła
  • garść tartego parmezanu

Cebulę obierz i pokrój, czosnek zmiażdż- wszystko podsmaż na oliwie. Mięso pokrój i dodaj do cebuli i czosnku- przyzwoicie zarumień. Wsyp ryż i chwile podsmaż. Zalej połowa bulionu i połową martini dopraw sosem rybnym. Ciągle mieszając gotuj do miękkości ryżu- nie dopuść by płyn za bardzo wyparowywał- ryż musi w czymś się gotować wiec stale uzupełniaj ilość płynu bulionem i winem. Na koniec dodaj masło i ser- wszystko połącz.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz