Pulpety w sosie pomidorowym do słoika

wekijjj

Długa przerwa spowodowana brakiem weny musi zostać przerwana. Weny w dalszym ciągu brak, ale ruch na blogu musi się rozpocząć…. a więc:

3, 2, 1, 0 ….. Pulpety w sosie pomidorowym do słoika!!!!!!

Potrzebujesz:

  • 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 200 g mięsa mielonego ze schabu,
  • woda do mięsa,
  • 1/2 bułki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • mąka do obtoczenia pulpetów,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieprz, sól, papryka słodka,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • ugotowany dowolny makaron
  • słoiki.

 

Mięso:

Bułkę pszenną namocz w mleku i odstaw. Mięso wymieszaj, dodaj pokrojoną drobno 1 cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Dodaj nasiąkniętą mlekiem bułkę i wodę (około 1/4 szklanki wody). Wyrób mięso i dopraw. Masa mięsna musi być dość luźna. Jeśli po dodaniu wody jest za luźna dodaj bułki tartej, jeśli jest zbyt zbita dodaj jeszcze wody. Z masy formuj pulpeciki, każdy obtocz w mące i smaż na o oleju.

Sos:

W garnku podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj 2 puszki pomidorów, 1 szklankę wody, gotuj aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj. Jeśli sos jest za kwaśny dodaj cukru. Dopraw.

Wekowanie:

Do umytego suchego słoika włóż makaron (około 1/3 słoika), pulpety po sam brzeg, zalej sosem. Dokładnie zakręć. Na dno dużego garnka włóż ścierkę, poukładaj w nim słoiki, zalej zimną wodą i wstaw na gaz. Od momentu zagotowania wody, gotuj słoiki jeszcze 40 min. Ja pozostawiam je na całą noc w ciepłej wodzie.

Moje mięsne weki mają wytrwać do 2 tygodni. Jeśli chcecie aby przetrwały dłużej, po 24 godzinach zagotujcie je po raz kolejny. Niektórzy po kolejnych 24 godzinach gotuję je 3 raz – metoda ta nazywa się tyndalizacją, a ja dowiedziałam się o niej z Facebooka – a jednak do czegoś ten policyjny portal się przydaje 😉

3 Comments
  1. o jezu jezu jakie to skomplikowane do robienia w domu… weszlam zobaczyc, bo chcialam zrobic, ale jednak dzis polece po kolejny słoik od Profi bo za dużo zabawy ;/

Dodaj komentarz