Pulpa z buraków

Buraczaną pulpę poznałam na Warsztatach Kulinarnych w Hotelu& SPA Dana w Zielonej Górze. Posmakowała mi od razu! Szybko też pojechałam do Serbów i przywiozłam od rodziców dary natury w postaci świeżych buraków. Pulpa wyszła idealna!

Czas przygotowania- 30min

Potrzebujesz:

  • 4 małe buraki lub 2 duże,
  • 1 średni ziemniak,
  • 4 małe cebulki dymki,
  • 1/3 kostki masła
  • sól i pieprz.

Buraki i ziemniaka zetrzyj na drobnych oczkach. Dymkę drobno posiekaj. Wszystko razem smaż na maśle pod przykrywka, aż zmięknie. Uważaj przy tym, aby nie straciło koloru. Gdy burak zacznie blednąć od razu ściągnij z ognia! Dopraw i zblenduj na gładką bezgrudkowa masę!

Ps: Zdjęcia zrobione podczas warsztatów ZGFu przy głównej pomocy Władka (dziękuję ) i namiotu bezcieniowego.

Dodaj komentarz