Przygotowanie do Wielkanocy- zakwas na żur

Ponieważ na wszelkiego rodzaju święta staramy się odwiedzać rodzinę, nie mam w zwyczaju szykowania z ich okazji wielu potraw. Nasz harmonogram świąt zakłada: upieczenie babeczek i chleba do święconki ( w ilości podwójnej bo też dla teściowej), przygotowanie mięsa do święconki, paru jajek, upieczenie mazurka i zrobienie prawdziwego klasycznego żuru na zakwasie. I od tego zaczniemy nasze przygotowania do świąt. Od zakwasu.

 zakwas na żur

Potrzebujesz:

  •  słoik,
  • 3 łyżki mąki żytniej,
  • 1 szklankę letniej wody,
  •  dodatkowo acz nie koniecznie- liść laurowy, czosnek i  ziele angielskie,

Mąkę zalej woda, dodaj przyprawy i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni . Raz dziennie mieszaj. Zakwas zacznie pracować. Nie przejmuj się gdy mąka oddzieli się od wody- po to właśnie raz dziennie go mieszasz 😉 Po 3 dniach wstaw do lodówki. Wyciągnij 24 godziny przed gotowaniem żuru.


Wielkanocny koszyczek z Pożeraczką 😉

W czwartek zrobimy najwięcej. Upieczemy chlebki, i babeczki. W czwartek też przygotujemy czerwone jaja w occie i zapeklujemy mięso, które w sobotę pokroimy w plastry i dodamy do koszyka. W piątek upieczemy mięso i mazurka. W sobotę mazurka przyozdobimy. W między czasie, podrzucę Ci parę propozycji na jaja faszerowane- bo Wielkanoc przecież na jajach się opiera 😉

Dodaj komentarz