Potrawka z kurczaka (na rosole zagęszczona mąką żytnią)

potrawka z kurczaka

Postanowiłam zmniejszyć ilość spożywanej mąki pszennej. Idzie mi tako jako srako- tj. kiepskawo 😉 Udało mi się jednak, opracować parę fajnych przepisów, w których zamieniłam dotychczas używaną mąkę pszenną na żytnią.

Potrzebujesz:

  • mięso z 4 udek z kurczaka (na których wcześniej ugotowałeś rosół)
  • 2 chochelki bulionu z kurczaka,
  • curry,
  • 3 łyżki mąki żytniej,
  • czosnek, sól, pieprz,

Mięso z udka oddzielamy od kości i kroimy na paski. Podsmażamy na złoto na oleju rzepakowym. Zalewamy bulionem i doprawiamy. Gdy bulion będzie ciepły, dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Podaj z ryżem 😉

This slideshow requires JavaScript.

Dodaj komentarz