Podpłomyki

podpłomyki

Zrobione z przepisu Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią”.

Potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 15 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżka soli,
  • 400 ml wody,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,

Z 200 ml wody, cukru, drożdży i mąki zrób zaczyn (w letniej wodzie rozpuść drożdże i cukier, dodaj mąkę i odstaw na 30 min do wyrośnięcia). Wymieszaj zaczyn z mąką, solą, resztą wody i wyrób ciasto. Na koniec dodaj 2 łyżki oliwy. Podziel na części, każdą rozwałkuj na cienki placek wielkości  dłoni- odstaw do wyrośnięcia.

Czosnek rozgnieć przypraw i wymieszaj z oliwą. na środku wyrośniętych podpłomyków zrób wgniecenie palcem i nałóż po 1 łyżeczce czosnkowego nadzienia. Piecz w 190 stopniach około 20 min.  Upieczone podpłomyki polej oliwą.

3 Comments

Dodaj komentarz