Placki ziemniaczane i sos z zielonym pieprzem

Placki ziemniaczane są jednym z bardziej lubianych przez nas dań. Zalet jest wiele! Po 1 można je zrobić z tego co mamy w domu (ziemniaki, jajko, mąkę i przyprawy zawsze przecież się ma) po 2 są pyszne! Tym razem dodatkiem do nich stał się kurczak w sosie z zielonym pieprzem. Pomysł na takiego kurczaka przyszedł mi wczoraj na gali rozdania nagród „Lubuski Lider Biznesu 2011″ gdzie po wielkiej oficjalnej gali zafundowano nam wystawny obiad a tam takiego oto kurczaka który mnie zachwycił!

 

 

Na placki:

  • ok 1,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • mąka
  • przyprawy (pieprz, sól, lubczyk, bazylia, koperek)
  • olej- 2 łyżki do ciasta, reszta do smarzenia

 

Ma sos

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • masło
  • przyprawy(2 łyżeczki zielonego pieprzu w słoiczku, sól, papryka)

 

Wykonanie niesamowicie proste!

Placki

Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce- za to był odpowiedzialny Piotrek i starł na dużych oczkach- nie wiedział że do maszynki jetst nakładka z małymi oczkami ;). Nic się jednak nie stało- wyszło idealnie! Dodajemy jajka, przypra i mieszamy. Podsypujemy mąką aby powstała jednolita masa. Dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy ponownie podsypując mąką jeśli olej rozrzedził ciasto- niepowinien 😉

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.

Sos

Kurczaka kroimy w paski i obijamy tłuczkiem. Przyprawiamy i podsmażamy na masełku. Gdy kurczak jest rumiany dodajemy masła. Gdy sie rozpuści podsypujemy kurczaka mąką i rozprowadzamy ją w maśle, następnie zalewamy mlekiem i rozprowadzamy mąkę w mleku. Gdy sos zgęstnieje przyprawiamy i dodajemy zielony pieprz.

 

Placuszki podajemy z sosikiem lub tak jak Piotr zjadł pierwszą partię ze śmietaną i cukrem- ja też lubię je z dżemem 😉

4 Comments

Dodaj komentarz