Pierniczki klasyczne

W tym roku pierniki trafiły w dużej części do poznania. Trochę do sąsiadów, trochę do pracy, nieco na choinkę.

Przepis z książki „Kuchnia polska – wielka księga sprawdzonych przepisów”, Ewa Aszkiewicz, wyd. „Publicat”.

pierniczki świąteczna

Potrzebujesz:

  • 1 litr miodu,
  • 2 kostki masła,
  • 1 kg cukru w tym 1/2 szklanki waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 jaja,
  • po 2 łyżeczki: mielonych goździków, mielonego cynamony, imbiru,
  • 1 czekoladę gorzką,
  • papier do pieczenia, foremki.

Masło rozpuść z miodem, cukrem i czekoladą – uważaj żeby nie zagotować masy. Ostudź ją. Jajka rozbełtaj, wymieszaj z mąką i sodą. Następnie dodaj maślaną masę i wymieszaj. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Rozwałkowuj dość cienko- pierniczki urosną. Piecz około 8 min każdą blaszkę. Przyozdób lukrem 😉 Pierniczki najsmaczniejsze po 3 dniach 😉

pierniczki

 

Dodaj komentarz