Paszteciki ziemniaczane z wafla

Po raz pierwszy usłyszałam o tym, że w wafel można coś zawinąć od koleżanki z pracy. Z niedowierzaniem słuchałam opowieści o pieczarkach z żółtym serem zawiniętych w waflu. Nie podeszłam jednak do próby wykonania tej potrawy. Przeglądając zaprzyjaźnione blogi trafiłam na przepis na farsz zawinięty w waflu u Dupci. Ponownie mnie to zastanowiło i pomysłu nie wykorzystałam. Zadziało się jednak tak, że zapowiedzieli mi się goście z wizytą, a dla gości trzeba zrobić coś słodkiego lub jakąś przekąskę! Padło na paszteciki ziemniaczane z wafla własnie (bo pieczarek niestety w domu nie było a sklep tak dalekooo ;))

Czas przygotowania; 15 min

Czas oczekiwania; 2 godziny

Potrzebujesz

  • 2 wafle
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewkę
  • lubczyk świeży
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżkę masła
  • sól, pieprz
  • kawałek sera żółtego

Ziemniaki i marchew ugotuj i zmiel w blenderze z lubczykiem, serem żółtym i przyprawami. Cebulkę i czosnek podsmaż na masełku i dodaj do masy ziemniaczanej. Upewnij się przed rozsmarowaniem że masa jest ciepła, jeśli nie to podgrzej ją w kąpieli wodnej. Rozsmaruj na waflu i zawiń jak roladę- włóż do lodówki na ok 2 godziny. Pokrój w rąby.

2 Comments

Dodaj komentarz