Odwrócone ciasto z truskawkami

W końcu przyszła burza. Powietrze się rozrzedziło. Opadła gęsta, lepiąca się ciała atmosfera upału. Nie wiem jaka pogoda będzie jutro. Wolę nie sprawdzać, bo uwielbiam lato i obawiam się że może się ochłodzić. A dopiero co kupiłam kwieciste spodenki w chińskim sklepie.

Uwaga! Ciasto jest na małą tortownicę- taką jak najwyższe piętro w torcie piętrowym 😉

ciasto truskawkowe

 

Potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • truskawki,
  • malutka tortownica,

Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtko, olej. Ubijaj dalej. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Tortownicę wysmaruj olejem, wysyp bułką tartą. Wylej ciasto na formę, powrzucaj truskawki. Piecz w 180 stopniach do suchego patyczka.

Gdy ciasto się upiecze i ostygnie otwórz tortownicę, połóż na nią talerz i odwróć ciasto. Należy tak zrobić ponieważ ciasto jest rzadkie i truskawki opadają tworząc pyszny spód, który po odwróceniu stanie się górą ;D

Dodaj komentarz