Odrywany chlebek z papryką

Mam parę ulubionych blogów, na które zaglądam systematycznie i śledzę nowości. Lista ta  dość często ulega modyfikacji, jakieś blogi mnie zainteresują w danym okresie bardziej, jakieś przestają żyć. Ostatnio do tej listy dodałam blog Domi w kuchni, którego właścicielka przesympatyczna Dominika mieszkająca w Toruniu czaruje przepisami. Najbliższe dwa moje przepisy zainspirowały jej receptury 😉

Czas wykonania: 2 godziny z czego godzina wyrastania

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej o wysokim wartości
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 zielona papryka pokrojona drobno
  • 1 cebula posiekana drobno

Wodę  i mleko podgrzej- rozrób w nich drożdże i cukier. Odstaw do wyrośnięcia. Całą resztę poza oliwy wymieszaj- dodaj zaczyn i wyrabiaj ciasto. Jak będzie elastyczne dolej oliwy i wyrób ponownie. Odstaw do wyrośnięcia. Stolnicę podsyp mąką i ciasto rozwałkuj na długi pas. Przekrój go wzdłuż na pół i nałóż oba kawałki na siebie. Następnie pokrój je na kwadraty i układaj jeden na drugim. Całość wstaw do keksówki i piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

 

 

3 Comments
  1. Nawet nie wiesz jak miło mi przeczytać takie fajne, ciepłe słowa o sobie :) Dobrze wiedzieć, że jestem tak odbierana przez ten zimny i zżerający wszystkie emocje internet :p

    A chlebek poezja, z zieloną papryką wygląda fikuśnie a i pewnie był pyszny :)

Dodaj komentarz