Niedzielne racuchy z jabłkami

Coś za mną chodziło całą sobotę. Ciągnęło się za mną przerażające poczucie że muszę coś zjeść. Wyczyściłam wszystkie szafki z resztek musli, ciastek i krakersów- to jednak nie było to. Obudziłam się w niedzielę i mnie olśniło! Racuchy z jabłkami! Czym prędzej poszłam po drożdże, jogurt i jabłka. Może znacie inny, może nawet lepszy i szybszy przepis- ja uważam że ten mój jest idealny 😉 !

Czas przygotowanie- 2 godziny

Potrzebujesz:

  • 4 jabłka
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mielony cynamon i goździki
  • 1 jajo

Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i 2 łyżek mąki zrób zaczyn. Odstaw go na około 30 min. Jabłka obierz i pokrój w plastry. Wytnij z każdego plastra gniazdo nasienne (ja użyłam do tego małej blaszki do robienia dziurek w ciastkach, którą dostałam kiedyś od pewnej Karoliny). Gdy zaczyn wyrośnie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Każdy jabłkowy plaster maczaj w cieście i smaż z obu stron do brązowości. Posyp cukrem pudrem i zajadaj popijając herbatką.

4 Comments

Dodaj komentarz