Miodowy chleb na drożdżach

Upiekłam go na konkurs u Domi, ale oczywiście okazało się, że źle doczytałam zasady i karteczka powinna być ręcznie napisana. Straty nie ma bo mam jeszcze parę dni na upieczenie nowego i wysłanie zdjęcia 😉

Składniki:
1 łyżka suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka wrzątku
4 łyżki miodu
1,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej (typ
3/4 szklanki letniej wody
2,5 łyżeczki soli
4 łyżki roztopionego masła
Drożdże rozpuść w ciepłe wodzie. Miód rozpuść we wrzątku i odstaw.Wymieszaj z drożdżami, mąką, 3/4 szklanki z osolonej wody, i roztopionym masłem. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godziną. Po tym czasie wyrób je jeszcze raz i podziel na 2 części. Wyłóż do 2 keksówek i odstaw do ponownego wyrośnięcia.  Piecz w 200 stopniach przez 40 min.
Drożdże rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody i pdstaw.
4 Comments

Dodaj komentarz