Mielone przekąski imprezowe bez mąki pszennej

imprezowa przekąska

 

Potrzebujesz:

  • wykałaczki lub ładne małe szabelki ;),
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 suchą bułkę żytnią,
  • 2 starte suche bułki żytnie,

Wykonanie:

Bułkę żytnią namocz w wodzie. Następnie razem z wodą wymieszaj z mięsem. Dopraw do smaku. Formuj małe kuleczki i obtaczaj w startych bułkach żytnich. Smaż na rumiano 😉 Podawaj z ostrym sosem!

 

 

Nic dodać, nic ująć! Małe usmażone pulpeciki nabite na wykałaczki podane w akompaniamencie ostrego sosu to jest to, co do piwa pasuje idealnie! A, że piwo pijemy najczęściej to i pulpeciki zdarza nam się do niego zajadać.

Dodatkowo pragnę podkreślić, że są idealne dla osób, które wyeliminowały ze swojej diety mąkę pszenną. Oczywiście nie mówię o sobie! Ja jestem największą fanką mąki pszennej na świecie! Zainspirowała mnie koleżanka z pracy, która od dłuższego czasu nie je wcale, a wcale mąki białej. Postanowiłam sprawdzić jak ja bym się czuła w takiej diecie…. Zrobiłam kotleciki, placki ziemniaczane i ciasto bez mąki pszennej. Nie powiem- w smaku za dużej różnicy nie było. Mój Piotr jej nie poczuł,  a to już znaczy wiele! Ale, żeby tak całkiem wyeliminować mąkę białą… chyba za słaba na takie rzeczy jestem 😉

Dodaj komentarz