Masa cukrowa do tortu 3

tort z masą cukrową

Już robiłam tort z masą z pianek marshmalow, i z użyciem planty.

Przyszedł czas na zwyczajną masę na bazie żelatyny, cukru pudru i glukozy. Jest bardzo elastyczna i nie ma opcji aby nie wyszła- w przeciwieństwie do masy z plantą. Dłużej też pozostaje elastyczna i dłużej wysycha- spokojnie można za jednym razem zrobić całość potrzebną nam na przystrojenie tortu- nie ma obaw, że zanim okryjemy tort cześć masy przeznaczonej na detale wyschnie.

masa cukrowa

Źródłem przepisu jest kotlet.tv, moja wersja zawiera dodatkowo parę kropel oleju- dzięki temu masa jest elastyczniejsza i jeszcze dłużej wysycha;)

Potrzebujesz:

  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 50 g glukozy,
  • 35 ml wody (odmierzam strzykawką),
  • ok 1,5 szklanki cukru pudru,

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Następnie dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Wlej do miski i dodaj cukier puder- wyrabiaj jak ciasto. Masa może pochłonąć nawet więcej cukru pudru- nie wiem od czego to zależy. Dodaj 2 krople oleju i dokładnie wyrabiaj.

Masa nadaje się do tworzenia małych elementów jak i do pokrycia całego tortu.

W galerii nieco ozdób i tortów wykonanych różnymi masami cukrowymi- efekt bez względu na rodzaj masy jest podobny.

 

One Comment

Dodaj komentarz