Marmolada z jarzębiny

Coś mi się ostatnio przypomniało. Immanuel Kant! Nasza wykładowczyni z filozofii często zadawała nam pytani „kto jest najwybitniejszym filozofem nowożytnym?”. Jedyną słuszną odpowiedzią było: Immanuel Kant. Nie lubiliśmy filozofii. Uczyliśmy się jej z pozycji „Filozofia dla niefilozofów” którą równie dobrze można było nazwać filozofią dla opornych. Teksty źródłowe Platona czytaliśmy z udręką, a na kolokwiach bawiliśmy się w ruletkę – ot coś trafię. Nie wiele z takiej filozofii mi zostało w głowie. Jedno zdanie wyryte w umyśle: Niebo gwieździste nademną, prawo moralne we mnie.

p-1914

Potrzebujesz:

  • 700 g jarzębiny,
  • 700 g startych jabłek,
  • 2/3 szkl cukru,
  • 1 pomarańczę.

Jarzębinę zamroź na 24 godziny. Do garnka wlej 1/2 szkl wody, dodaj cukier i rozpuść. Dodaj jarzębinę i jabłka. Smaż na bardzo wolnym ogniu, aż woda całkiem wyparuje, a jarzębina będzie miękka. Na koniec dodaj soku z 1 pomarańczy.

2 Comments

Dodaj komentarz