Makaronowy tort

Strasznie mi się ostatnio nie chce. Oczywiście gotuję (jeść coś musimy) ale w chwili gdy pomyślę o wyciągnięciu aparatu automatycznie zaczynam robić coś innego 😉 Po tygodniu zastoju na blogu zaczęłam desperacko szperać po dysku w wyszukaniu jakiejś potrawy, którą kiedyś dawno temu sfotografowałam, ale nie udało mi się ich z jakichś przyczyn umieścić na blogu. Dziś mam dla was właśnie jedno z takich dzieł.

Potrzebujesz:

  • paczkę makaronu paccheri (grube rurki)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 białe papryki
  • 1 zieloną paprykę
  • 5 sporych pieczarek
  • 400g sera żółtego
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietany
  • sól i pieprz
Makaron ugotuj al dente. Kurczaka, pieczarki i paprykę pokrój bardzo drobno. Kurczaka dopraw i odstaw na 30 min. Na rozgrzanej patelni podsmaż na złoto kurczaka, dodaj paprykę. Duś 15 min. Dodaj śmietanę i pieczarki- duś aż papryka całkiem zmięknie, a śmietana prawie cała się wyrotuje. Dodaj 1 surowe jajo  dokładnie wymieszaj. Dodaj garść sera żółtego. Każdy makaron nadziej farszem i układaj pionowo jeden obok drugiego w tortownicy. Suto posyp serem żółtym, zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach, aż ser się roztopi. Smacznego 😉
2 Comments

Dodaj komentarz