Lasagne z kurczakiem

Lasagne to tanie i szybkie danie. Jaj zawsze obalamy mit, że gotowanie jest skomplikowane i czasochłonne 😉
Tym razem odbiegająca od klasycznej wersja tego przekładańca- zachęcam do spróbowania 😉

Czas przygotowania: 30 min

Składniki i ich cena:

    • 2 pojedyncze piersi z kurczaka- 7 zł
    • 8 płatów makaronu do lasagne (około 1/2 paczki tescowej wersji tego makaronu) – 2 zł
    • 1/2 kostki masła (min 82% zawartości tłuszczy, zakupione w Biedronce)- 1,70 zł
    • 1/2 cebuli- 30 gr
    • 1 łyżka mąki- niepoliczalne ;P
    • 1 szklanka mleka- 70 gr
    • sól, pieprz
    • Razem: 11,70 gr- porcja dla 2 osób 
W dużym garnku wstaw osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć podgotuj w niej makaron- musi być miękki ale nie ugotowany. Przełóż do miski z zimną wodą i odsącz na durszlaku. 
Kurczaka pokrój bardzo drobno i usmaż razem z cebulą na patelni na 1 łyżce masła. Dodaj resztę masła, gdy się ono całkiem rozpuści dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie zalej mlekiem i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
Na spód kwadratowej blaszki wyłóż makaron, zalej połową sosu, przykryj makronem, i przykryj resztą sosu. Opcjonalnie każdą warstwę można przełożyć serem. Zapiecz w mocno nagrzanym piekarniku około 15 min.
Smacznego :)

Dodaj komentarz