Lasagne klasyczna

Koszt potrawy dla 4 osób: 18,59

  • 500 mielonego z wieprzowej łopatki (tym razem nie kurczak:P)- 7 zł (jakoś zawsze mięso kosztuje mnie 7 zł),
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego- 1.29 (Auchan rządzi),
  • 1 cebula- 30 gr (wiem że zawsze ma ona inną cenę ale kupuję w kilogramach więc ciężko jest mi wycenić 1 cebulę),
  • garść świeżej bazyli i lubczyku (niepoliczlna ;)),
  • sól i pieprz,
  • beszamel (ok 4 zł),
  • makaron do lasagne- 4 zł (made by tesco),
  • ser żółty- ok 3 zł

Posmakowała nam bardzo! W przeciągu jednego tygodnia zrobiłam ją dwa razy i za każdym razem zniknęła w zastraszającym tempie. Danie jak zawsze szybkie i łatwe.

Wykonanie:

Mięso mielone podsmaż z cebulą i czosnkiem. Zalej przecierem pomidorowym i duś około 15 min. Makaron do lasagne ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

Przekładaj:

makaron, sos pomidorowy, beszamel, ser żółty, i tak 3 razy. Zapiecz przez około 15, 20 min (aż ser się nie rozpuści).

2 Comments
  1. po przełożeniu trzeba to cudo umieścić w piekarniku czy wystarczy może pociąć na mniejsze i wrzucić do mikrofali? 🙂 bo nie mam w akademiku piekarnika, a chodzi za mną takie coś 🙂

    • Niestety trzeba chwilę zapiec, ale jeśli makaron ugotujesz na całkiem miękko, a po nałożeniu sera żółtego na górną warstwę danie przykryjesz folia aluminiową (aby pod wspływem ciepła sosów się rozpuścił) to może się udać i wersja studencka! Spróbuj i opisz doznania, a najlepiej to zrób zdjęcie i prześlij- udostępnię na pożeraczce 😉

Dodaj komentarz