Langosze

Dziś po raz ostatni jechałam rowerem. Zmarzły mi dłonie na masakrę. Czas przeparkować rowerek do garażu, odebrać buty zimowe z reklamacji. Czas rozpocząć sezon na herbatę z cytryną i ciepłe kolacje 🙂

langosze

Potrzebujesz:

  • 1 kg mąki pszennej 650,
  • 2 jaja,
  • 1 szklankę kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 400 ml mleka,
  • 5 dkg świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczkę cukru,
  • olej rzepakowy do smażenia,

200 ml mleka podgrzej, dodaj drożdże i cukier- wymieszaj. Dodaj ok 4 łyżki mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj z mąką, solą, jajkami i resztą mleka.Wyrób na gładkie ciasto. Ciasto może pochłonąć nieco więcej mąki. Nie powinno się kleić. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie formuj małe kulki i rozciągaj je na placki. Każdy placek smaż w głębokim oleju z 2 stron.

2 Comments
  1. podziwiam, bo i tak wytrwałaś bardzo długo! ja zarzuciłam rower już we wrześniu – od razu bolało mnie gardło.
    ale herbata z cytryną zawsze pomoże 😉

Dodaj komentarz