Kurczak z warzywami w cieście francuskim

Na cztery porcje potrzebujesz:

  • 2 piersi z kurczaka- 7 zł
  • 1 cukinia- w porze zimowej drowa niestety 7 zł
  • 7,8 dużych pieczarek- ok 2 zł
  • 1 cebula czerwona- 40 gr
  • 1 marchewka- 10 gr
  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego- 6 zł (made by Biedronka)
  • 1 jajko rozbełtane- od kurki zielononóżki 80 gr
  • świeży lubczyk, sól, pieprz – niepoliczalne 😉
  • Razem- 23,30 gr- Dwie osoby najedzą się tym bez problemu, a przy dodatku pieczonych ziemniaczków nawet i 4! Po pokrojeniu w plastry i z odpowiednim dipem zyskujecie idealną przystawkę 😉

Miała przyjść do nas na obiad Pani Danka, serdeczna znajoma mojego Piotra. Na tą okazję postanowiłam przyszykować coś specjalnego. Myślałam 2 dni, aż w końcu wpadłam na (moim zdaniem) genialny pomysł! Danie proste, smaczne i stosunkowo mało pracochłonne.

Przygotowanie:

Każdą pierś pociąć wzdłuż na 2 części. Lekko „zbić” i obłożyć lubczykiem i przyprawami- odstawić do lodówki na około godzinę. Warzywa pokroić, przyprawić i smażyć na oleju na pół miękko. Pierś usmażyć na rumiano. Wszystko odstawić do ostygnięcia. Każdy płat ciasta ponacinaj jak na zdjęciu.

Na środek ułóż kawałek kurczaka i warzywa. Pozakładaj jak na zdjęciu. Posmaruj jajkiem, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut.

 

 

 

 

5 Comments

Dodaj komentarz